Pogotowie Socjalne – stanowisko miasta

Witold Wróblewski prezydent Elbląga odniósł się dziś podczas konferencji prasowej do unieważnionej przez wojewodę uchwały w sprawie likwidacji Pogotowia Socjalnego.

- Wskazując na powody unieważnienia Pan wojewoda powołał się na art. 19 ust. 1 i 2 ustawy o związkach zawodowych mówiąc, że brak jest opinii związków zawodowych. Jeżeli chodzi o tę uchwałę i orzeczenia Sądu Administracyjnego mamy podstawy do tego, by twierdzić, że przy likwidacji tego typu jednostek budżetowych opinia taka nie jest wymagana – wskazywał prezydent. – Zapisy ustawy o związkach dotyczą jednostek edukacyjnych. W tym wypadku okazałoby się, że Pogotowie Socjalne potraktowane zostało jak jednostka edukacyjna, a przecież taką nie jest. Tak więc w tej sprawie nasi prawnicy mają odmienny pogląd, ja również podtrzymuje swoje poprzednie stanowisko, dlatego w tej sprawie będę opiniował Radzie Miejskiej złożenie skargi do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego – zaznaczył prezydent

- Niestety wygląda to na decyzję polityczną, tym bardziej, że o decyzji wojewody Miasto nie dowiedziało na początku bezpośrednio, a od przedstawicieli związków, czy niektórych radnych – zakończył prezydent.